Een dag uit het leven van een vrijwilliger


7.00

Vroeg uit de veren en evt. ondersteunen bij de verzorging van de gasten. Voor de vroege vogels regelen we een kopje thee met een beschuitje.

8.30

De gasten druppelen binnen voor het ontbijt. Een gezellig praatje hoort daarbij: ‘Hebt u lekker geslapen?” Ouderen die dat nodig hebben begeleiden we bij het ontbijt.

9:45

Bewegen op muziek met allerlei oefeningen om de spieren los te maken. Dat levert vaak veel vrolijkheid op.

10:15

Koffie en thee inschenken voor de gasten en het uitdelen van een lekker koekje. Aansluitend mee met het uitstapje of juist ‘thuis’ blijven en een spelletje doen, een ritje met de (rolstoel)fiets maken of gasten aan de creatieve tafel ondersteunen bij een handwerkje.

12:30

Ook tijdens de lunch geven we de ouderen die dat nodig hebben een helpende hand. Tijdens het eten is er genoeg om met elkaar over te hebben. Daarna krijgen de gasten de mogelijkheid om iets voor zichzelf te doen. De een doet een dutje, de ander leest een boek. Vaak heb je als vrijwilliger wat ruimte voor jezelf.

14:00

Mee met het uitstapje of juist ‘thuis’ blijven. Als we zelf de sjoelbak pakken, staan er al snel heel wat mensen om ons heen die graag meedoen. De hele dag door sta je overigens klaar voor eventueel vragen van gasten.

17:30

Diner aan tafel geserveerd. Lekker genieten van wat er voor je is klaar gemaakt.  Aansluitend nemen we als vrijwilligersteam de dag met elkaar door. Waar moeten we op letten? Wie van de gasten heeft extra aandacht nodig? Wat staat er voor de volgende dag op het programma?

20:00

Tijd voor koffie of thee en het avondprogramma. Als gasten niet mee willen doen, is dat prima. Ze krijgen alle ruimte om iets voor zichzelf te doen. Na het entertainment praten we nog wat na en verlenen we zorg aan gasten die dat nodig hebben.

22:45

Als vrijwilligers onderling nog wat nakeuvelen en daarna lekker naar bed!


"Ik wil graag iets voor mensen betekenen, waar ik zelf ook voldoening van heb. En ik heb iets met ouderen. Naast dat ik vrijwilliger ben bij Allegoeds, ben ik ook actief bij een dagopvang voor ouderen. Het belangrijkste is er om er gewoon voor ze te zijn. Dan maakt het mij niks uit wat ik moet doen."
Henk Wijnen, vakantiebegeleider bij Allegoeds Vakanties


Gasten zien genieten

Tijdens een vakantie voor mantelzorgers en verzorgden hielp ik een mevrouw met de verzorging van haar man. Ze vond het moeilijk om de zorg voor haar echtgenoot los te laten, maar na een paar dagen durfde ze dat wel. Toen haar man lag te slapen, ben ik met de mevrouw wezen fietsen. Ze kon haar verhaal kwijt en we hebben samen een ijsje gegeten. Ik zag haar genieten en ik zelf vond het ook een gezellige middag. Juist de kleine dingen zijn de mooie dingen.

Dankbaarheid

Veel ouderen zijn dankbaar voor wat je voor hen doet. Hun dankbaarheid, hun lach, zien dat ze blij zijn als je iets voor ze kunt doen. Dat is waar ik het voor doe en dat geeft me voldoening. Daarbij wil ik absoluut niet betuttelen, maar hen juist vrijheid geven. Wanneer een gast ‘thuis’ wil blijven om een boek te lezen i.p.v. mee met een uitstapje, dan is dat prima. Er is geen tijdsdruk tijdens een vakantie en ook geen moeten.

Echt aandacht geven

Ik zeg altijd ‘probeer te kijken met vrijwilligersogen’. Die mevrouw vraagt geen aandacht terwijl ze dat misschien wel nodig heeft. Dan ga ik even bij haar zitten en dan blijkt vanzelf wel of ik iets voor haar kan betekenen. Het gaat erom dat je echte aandacht geeft! Vrijwilliger zijn in een vakantie is af en toe best pittig. Maar je krijgt er ook energie van en ik ben hier helemaal in mijn element.


Ja, ik wil graag meer informatie over vrijwilligerswerk